Spoken en bakkabouters.
Wat ritselt er in het struikgewas?
Hoi en welkom op je nieuwe challenge van vandaag. Hoe is het rijden gisteren gegaan? Misschien ervaarde je nog wat spanning bij jezelf of je paard. Dat is oké, zolang jullie de juiste keuzes maken, op tijd de spanning weten te doorbreken en steeds afsluiten met iets positief. Sommige paarden ervaren stress door de dingen die we met ze doen. Vaak omdat we te weinig tijd steken in de voorbereiding. Maar sommige paarden ervaren vooral stress door alles wat er rondom hun gebeurt. Ze hebben alles gezien, zelfs de dingen die er niet zijn.
Denk maar aan winderige dagen. Voor paarden is dit soms een behoorlijke uitdaging, zeker als jouw piste omheind is door struiken of andere planten. De wind neemt vaak een verstoring van het gehoor met zich mee. De wind waait in de oren, waardoor geluiden soms niet aankomen, of uit een andere richting. Daarnaast zal de wind zorgen voor het ritselen van bladeren, het waaien in de bomen. Het gehoor staat hier dus zwaar onder vuur. Alsof dat nog niet genoeg is zijn ook de geuren verstoord. Als potentieel prooidier is het toch belangrijk om te kunnen bepalen (met gehoor en geur) waar het roofdier zich verstopt heeft. Je begrijpt dat dit stress veroorzaakt bij je paard.
Als laatste is er het zich. De wind zet alles in beweging. Bladeren, verloren afval, plastiek zakjes, tot zelfs deuren. Al die bewegingen prikkelen je paard. Ze zien dingen die er niet zijn, want elke beweging zou die van een aanvallend roofdier kunnen zijn. Tijd om te gaan lopen en jezelf in veiligheid te brengen!
Dat wilt natuurlijk niet zeggen dat paarden alleen bang zijn van wind. Ze zien, horen en ruiken deze dingen soms ook als wind niet de verstorende factor is. Paarden zijn gemaakt om te vluchten, gevaar te detecteren en zichzelf in veiligheid te brengen. Het is dus normaal dat je paard soms spoken ziet.
Zijwaarts onder het zadel.
Het is de sleutel om de aandacht van je paard bij jou te houden. Maar dat is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je kan nog zoveel figuren rijden, als er ineens een hond, kat of ander dier in jouw piste staat, gaat je paard hem gezien hebben. Ook ingebeelde gevaren loeren om de hoek, zoals schaduwen en reflecties in de zon. Soms kan je een uitdaging niet meteen uit de weg gaan of is je paard eender nieuwsgierig dan echt angstig. Denk eraan dat deze nieuwsgierigheid soms snel kan keren tot angst. Een handige oefening om je paard te laten kijken naar het gevreesde voorwerp, zonder op de kletter te gaan, is zijwaarts gaan.
Zijwaarts gaan is anders dan wijken. Wijken heeft een voorwaarts-zijwaarts bewegingskarakter. Zijwaarts gaan is letterlijk opzij gaan zonder voorwaarts te gaan. Het geeft je paard de kans om de dingen te bekijken. Doordat de achterbenen kruisen is je paard zijn neiging om ervandoor te stormen fel gereduceerd. Tegelijkertijd kan hij bewegen, om eventuele spanning af te laten vloeien. Win-win dus.
Net zoals bij het grondwerk, is het gemakkelijker om de zijwaartse beweging aan te leren vlak bij de omheining van je piste. Als je naast de omheining stapt, open je je buitenteugel om je paard loodrecht tegenover de omheining te zetten. Vervolgens vraag je afwisselt een pasje voorhand verzetten en achterhand verzetten in de richting waar je naartoe ging. Als je niet meer weet hoe dat moet, lees dan even het blogbericht van gisteren terug.
Indien je paard dit goed oppakt kan je het verder van de wand of omheining oefenen, totdat je het zonder wand kunt.
Controle bewaren.
Denk eraan dat controle prioritair is. Als je paard ergens angst voor heeft, is het veiliger om hem in te buigen en de achterhand te verzetten. Als de grootste spanning eraf is kan je jouw paard recht zetten en de zijwaartse beweging inzetten. Oefen zowel het inbuigen, als het zijwaarts gaan regelmatig. Zonder oefening zijn deze technieken niet bevestigd. Het is alleen maar door veel te herhalen dat deze technieken en patronen een gewoonte worden voor je paard. En zodoende kan je veilig rijden en je vertrouwen opkrikken.
Daily challenge.
Zijwaarts oefenen onder het zadel. Het loont zeker ook om in je opwarming het zijwaarts op de grond te herhalen. Zodoende zal de oefening duidelijker zijn voor je paard. Oefen regelmatig en beloon tijdig. Vraag met zo weinig mogelijk hulpen maar wees consequent in de reactie van je paard.
Veel succes! Wil je graag aan de slag met je paard onder begeleiding? Aanzel dan niet om mij te contacteren!