Kwalitatief gereedschap
Veilig en efficiënt materiaal
Om onze zoektocht naar vertrouwen op gang te brengen, gaan we eerst vanaf de grond aan de slag. Saai toch? Dat lijkt in het begin misschien zo, maar dat is het niet. Door vanop de grond te werken aan een betere en sterkere relatie met je paard, zit je veiliger en gelukkiger in het zadel. Om aan grondwerk te doen, hebben we de juiste hulpmiddelen nodig.
Heb je momenteel geen budget voor deze items? Vraag even aan een stalgenoot of vriendin of zij iets hebben in hun zadelkast. Veel mensen bezitten bepaalde tools wel en vaak liggen ze te verstoffen in de kast . Maar als je ze toch kunt kopen, zou ik je willen aanmoedigen om dat te doen. Ze zijn niet zo duur en je zal een verbetering merken vanaf de eerste keer dat je ze gebruikt.
Om effectief te zijn in ons grondwerk hebben we de volgende items nodig.
Geknoopt touwhalster
Het touwhalster is gemaakt van dun polyester touw, met knopen in het halster op precieze punten. Als je druk uitoefent, wordt er druk uitgeoefend op het paard. En als hij toegeeft aan de druk, krijgt hij een onmiddellijke beloning of wordt de druk losgelaten. Wanneer een paard de neiging heeft in het halster te hangen, of weg te trekken, zal een touwhalster meer tegendruk geven dan een gewoon stalhalster.
Touwhalsters zijn gemaakt van doorlopend touw en breken nooit. Dat is handig, maar het neemt ook risico's met zich mee. Het is belangrijk om je paard nooit onbewaakt te laten indien hij een touwhalster aangeeft. Ook je paard op de wei laten staan met een touwhalster is uit den boze. Bij het trailerladen doen we het touwhalster af en wisselen we het voor een stalhalster om het paard vast te maken.
Toen ik deze stijl van halster eerst zag, was ik er niet meteen aan verkocht. Als dressuur en springruiter vond ik dit halster er te "cowboy-achter" uitzien. Vooroordelen, ik weet het. Ik hield niet zo van de manier waarop het eruit zag, omdat het geen halster in traditionele stijl is. Maar vanaf de allereerste training werkte het. Ik was zo onder de indruk van de resultaten die ik kreeg, dat ik nooit meer zonder zou kunnen. En deze dingen zijn oersterk, ze verslijten niet! Ze worden wat valer van kleur als ze veel in de zon liggen, maar dat is het dan ook.
12-ft leedrope
Het klinkt misschien vreemd om een touw van bijna 4 meter lang te gebruiken, maar het werkt. Met dit touw kun je zoveel basiswerk op de grond uitvoeren. Het grote verschil tussen een leadrope en een halstertouw is het materiaal waarvan het gemaakt is. Deze lijn is gemaakt van polypropyleen, en wordt ook gebruikt om boten vast te leggen aan dokken. Het is flexibel maar beter 'stuurbaar' en zwaarder dan een longeertouw.
De zwaarte van de leadrope maakt de communicatie duidelijker, door de dikte sluiten handen trager en openen ze sneller. Dit komt de timing van de release ten goede, waardoor het paard sneller zal leren. De lengte zorgt voor veiligheid, zo kan het paard met het kortste touw (3,70m) toch op ruim voldoende afstand lopen. Hierdoor voorkom je dat het paard jou omverloopt als het verschiet.
Het materiaal is slijtvast en kan je wassen op 30 graden, moest het toch té vuil worden (denk aan de winter en de modder die ieder van ons paardenmensen moet trotseren) dan kan je wasmachine dat wel oplossen!
Stick met string
De stick is een zweep en een trainingstool in één. Ik heb een carrot stick van Parelli, maar er is vast een goedkopere versie te vinden op het internet. Bij de epplejack heb je een "kontaktstok" voor een heel schappelijke prijs!
De stick bestaat uit glasvezel en een rubberen handvat, waardoor hij niet buigt, maar ook niet breekt. Hierdoor heeft het niet hetzelfde 'venijnige' effect als een zweep wanneer we ons paard hiermee aantikken.
De stick leent zich meer bij paarden die weinig onder de indruk zijn omdat het lederen uiteinde hetzelfde effect kan hebben als een steekvlieg. Tevens biedt het een grotere afstand t.o.v. benen, wat ideaal is bij paarden die aanrakingen slecht verdragen.
De filosofie achter de carrotstick, is dat je vaak 2 soorten trainers hebt bij paarden: De wortelmensen en de zweepmensen. Wortelmensen proberen paarden te trainen met zoetheid en voedselbeloningen, zweepmensen proberen resultaten te bereiken met dwang, straf en zweepslagen. Beiden uiterste attituden zijn niet oké en potentieel gevaarlijk. We moeten het paard trainen en ondersteunen in zijn denkkader en belonen op het niveau dat hij begrijpt. We ontmoeten het paard dus halverwege door tijdig te corrigeren en tijdig te belonen.
Vlag
Een vlag is een zeer nuttig instrument bij het opstarten van de communicatie met je paard. De duurzame veerkrachtige glasvezel stok ligt uitgebalanceerd in de hand. Een stok is erg licht en de vlag bestaat uit nylon, waardoor het niet zo zwaar wordt indien hij toch in het water of modder ligt. Het handvat wordt gevormd door een kegelvormige schuimrubber en garandeert een comfortabele grip.
De vlag heeft dezelfde functie als de stick, maar is iets korter (1m10) en heeft een vlag op het uiteinde. De vlag maakt meer geluid, is lichter en is visueel beter zichtbaar voor het paard, daardoor leent de vlag zich beter om de intentie door te geven. Indien we toch heel effectief moeten zijn en het paard toucheren, dan doet dit veel minder pijn. Zie het als slaan met een sok. Tevens geeft de vlag minder snel een verdedigingsreactie dan het effectief aanraken in fase 4 met een stick.
Omdat paarden snel onder de indruk zijn van de vlag, gaat er wel wat desensibilisatie aan vooraf. Dit is ideaal voor paarden die angstig zijn, omdat dit het eerste obstakel is waar ze mee leren omgaan. Om de vlag veilig en vriendelijk te kunnen gebruiken is de mens ook verplicht om vele uren te desensibiliseren, wat de relatie met het paard ten goede kan komen.