Je paard leiden.
Leiden of lijden?
Hoi, hier zijn we weer! Welkom op de Challenge. Het thema van vandaag lijkt misschien een beetje standaard voor sommigen. Dat zou het eigenlijk ook moeten zijn. Maar voor sommige onder ons is goed leiden, en dus ook gemakkelijk achterwaarts gaan, een flinke uitdaging. En eerlijk gezegd denk ik dat velen van ons wel een opfriscursus kunnen gebruiken om onze paarden veilig te leiden.
Loopt jou paard je voorbij? Haalt hij je ongevraagd in? Komt hij zo dicht dat hij bijna op je tenen staan? Leunt je paard met zijn schouders op jou? Of neemt hij gewoon een loopje voor een lekkere pluk gras?Dikke kans dat jouw paard je ruimte niet respecteert én het is zelfs potentieel gevaarlijk.
Het leiden van je paard is een onmisbare oefening. Het leert je paard respect te hebben voor jouw ruimte, jou te volgen, en de ruimte van anderen te respecteren. Een paard goed kunnen leiden is de essentie voor een veilig paard te creëren. Dat is ook de reden waarom het oefenen van leiden zo belangrijk is om te doen, zelfs als je paard meestal goedgemanierd is. Daarnaast heb je niet veel uitrusting nodig om je paard te leiden.
"Doing groundwork is not about the 'groundwork', It's about finding problems" - Warwick Schiller
De tools die je nodig hebt.
Je hebt een halster en een halstertouw nodig. En er zijn allerlei soorten halstertouwen en halsters, maar Ik geef de voorkeur aan een touwhalster en leadrope van 4 meter of 7 meter. Doe je halster om je paard en maak je leadrope vast aan de onderste lussen. Zo, je bent klaar om eraan te beginnen.
Leid hem nu uit het de stal, de wei of waar je ook bent. Let op de kleine details van het leiden. Moet je trekken om hem een stap voorwaarts te laten doen? Of gaat hij gewillig voor je vooruit als je aan het halstertouw trekt? Als je paard niet gewillig komt als je hem vraagt om verder te gaan, kan hij baat hebben bij wat oefening.
Aan de slag
Zoals je al gelezen hebt, kan leiden soms een moeilijke oefening zijn. Om je paard hierin te trainen kan je dus best aan de slag gaan in een piste. Zorg dat je voldoende ruimte hebt om je paard eventueel op de volte te zetten.
Om je paard te leiden geef ik mijn paard voldoende ruimte. Dat wilt zeggen dat ik niet vlak naast zijn schouder loop én dat ik het touw niet te kort neem. Een paard dat op afstand achter je loopt, zal opzij springen en je ontwijken indien hij verschiet. Een paard dat vlak naast of vlak achter je loopt, zal op je springen indien hij verschiet. Gebruik dus je verstand en leidt vanuit de juiste positie.
De bedoeling van goed leiden, is dat je paard te ten allen tijden mee volgt. Begin bij het begin en laat je paard mee stappen. Als jij stapt dient je paard te volgen. Doet hij dat niet dan kan je extra druk toevoegen door je touw of stick op te heffen. Komt er geen reactie? Dan maak je grote cirkels om je paard in beweging te zetten. Indien nodig kan je jouw paard met de stick aanraken aan de staart om hem vooruit te laten gaan.
Loopt je paard je voorbij? Dankzij jouw lang touw trekt hij je niet mee, en loopt hij je niet omver. Corrigeer je paard als hij je voorbij loopt. Dat doe je door hem achteruit te laten gaan. Sommige paarden lopen je niet voorbij, maar komen wel erg dichtbij staan. Ook deze paarden zet je achteruit.
De bedoeling is dat je paard je onvoorwaardelijk volgt, zowel vooruit als achteruit. Zo lang er verwarring is voor je paard, moet jij duidelijkheid scheppen. Dat wilt zeggen dat je een paard helpt om naar het juiste antwoord te zoeken. Gaat je paard herhaaldelijk in jouw persoonlijke ruimte staan? Dan zet je hem elke keer opnieuw achteruit. Uiteindelijk begrijpt je paard wat de bedoeling is, maar let op! Vaak is het een gewoonte voor deze paarden om in jouw ruimte te komen, wees dus attent en corrigeer tijdig!
Denk aan de release
In mijn blogbericht hoe ontspanning eruit ziet, sprak ik al een klein stukje over 4 belangrijke pijlers voor een goede horseman, namelijk focus, feeling, timing en balance. Daarnaast spraken we gisteren ook over wijken voor druk en de opbouwende fases hierin. Deze fases en de opbouw erin is belangrijk in de volledige opleiding van je paard. Je weet dat paarden voornamelijk leren door het wegnemen van druk. Met andere woorden, een goede release. Dit kan je op verschillende manieren interpreteren. Denk maar aan je paard rust geven als hij de juiste oefening doet, de druk op het halster loslaten als je paard naar voren stapt bij het leiden, stoppen met drijven als je paard voorwaarts gaan bij het rijden, en nog zoveel meer. Wanneer we iets vragen van ons paard met behulp van druk, zal hij op zoek gaan naar een manier om van deze druk weg te komen. Doet hij de oefening juist? Dan nemen we inderdaad de druk weg, zo kunnen wij aangeven dat het paard de juiste oplossing voor een oefening gevonden heeft.
Om van een goede release te kunnen spreken, moet je de druk op exact het juiste moment wegnemen. Als je paard nog maar dénkt in de juiste richting, laat je alle druk wegvallen. Dat is in het begin niet zo gemakkelijk, want hoe weet jij nou wat je paard denkt? Vaak zie je het in de kleine dingen, zo zal een paard dat moet leren volgen aan het halster vaak eerst tegen de druk ingaan en na enige tijd zijn evenwicht en/of hals een klein beetje naar voren verschuiven, zonder zijn voeten te verzetten. Dit is het moment waarop jij moet loslaten. Je paard loopt nog niet mee aan het halster, maar hij denkt "naar voren" en dat is de juiste richting. Hetzelfde geldt voor achterwaarts gaan. Vaak zal het paard eerst een klein beetje zijn evenwicht naar achteren verplaatsen, zonder zijn voeten effectief te verzetten. Het lijkt een prestatie van niets, maar het is de basis van je communicatie. Jij laat aan je paard weten dat je zijn inspanning om na te denken gezien hebt en jouw paard krijgt een bevestiging van zijn goede gedrag.
Achteruit gaan.
Volgt je paard vlotjes? Dan kan je hem vervolgens vragen om achterwaarts te gaan.
Door je paard herhaaldelijk voorwaarts en achterwaarts te vragen, creeër je het jojo-effect. Met herhaling en consistentie zal je dit waarschijnlijk vlot onder de knie krijgen. Je kan deze oefening trouwens ook in het zadel doen, als je een grotere uitdaging zoekt.
Achteruit gaan kan op meerdere manieren, afhankelijk van waar jij staat ten opzichte van je paard. Meer info daarover vind je hier.
Veiligheid staat altijd voorop.
Oefen dit elke dag met je paard dat je bij hem bent. Je wilt dat hij er een gewoonte van maakt om te volgen en achteruit te gaan als jij dat vraagt. Wees consequent bij paarden die zich opdringen in je persoonlijke ruimte door ze achterwaarts te verplaatsen.
Dit is extreem belangrijk, want als je paard bang wordt of schrikt en naast jou staat, zal hij niet aan je persoonlijke ruimte denken. Hij zal alleen maar denken aan vluchten met alle gevolgen van dien. Werk met hem samen en leer hem om uit je persoonlijke ruimte te blijven.
Als laatste wil ik graag vermelden om NOOIT je leadrope of halstertouw rond je hand wikkelen. Je kan ernstig gewond raken als je paard schrikt. Houd het halstertouw stevig vast in de ene hand, de hand die het dichtst bij je paard zit en het opgerolde uiteinde van het touw in de andere hand.
Daily challenge.
Dus vandaag mag je werken aan het leiden van jouw paard. Onthoud dat hoe meer je oefent, hoe beter jij (en je paard) zullen worden. Oefening en consistentie zullen je helpen om meer zelfvertrouwen te hebben op de grond. Dus oefen regelmatig en denk aan de vier pijlers van een goede horseman om een zelfverzekerde ruiter en leider te worden.
Als je dan eenmaal het tempo onder controle hebt, kan je ervoor kiezen om te gaan wandelen. Dat kan eerst in de piste zijn, of in een wei verderop, als je in een rustige omgeving woont kan dat ook op straat. Maar denk eraan, veiligheid staat voorop! Leer de situatie juist inschatten.
Ga niet in het plukseizoen wandelen in de fruitplantage van de buren, je kan wel eens voor verassingen komen te staan. Met de lockdown afgelopen jaar was de doodlopende straat, waar mijn paard staat, ineens een toeristische trekpleister geworden. Het is niet slim om met een onervaren paard tussen fietsers, wandelaars, skaters en vespa's te gaan wandelen.