Het belang van grondwerk.

09-09-2021

De Spaanse rijschool in Wenen.

De tweede week van onze challenge is bijna afgerond. We zijn vorige week gestart met wat voorbereidend werk en grondwerk. Maar het belang van grondwerk kan naar mijn mening niet genoeg worden benadrukt. 

Tijd voor een kleine quiz vraag: "Wat hebben grote dressuurnamen zoals Alois Podhajsky, Anja Beran, Arthur Kottas-Heldenberg en Bent Beranderup gemeen met de Horsemen Buck Brannaman, Warwick Schiller en Pat Parelli gemeen? Ze doen aan grondwerk, elke dag opnieuw. Grondwerk is de fundering van het rijden. Alle energie, tijd en moeite die je hieraan besteed, loont zich later in het zadel, zowel in de piste als op buitenrit.

In de Spaanse Rijschool in Oostenrijk, dienen studenten 4 jaar lang grondwerk oefeningen te oefenen en te beheersen vooraleer ze mogen rijden. Laat dit even bezinken. Deze ruiters moeten 4 jaar op de grond werken voordat ze kunnen (en mogen!) rijden. Als grondwerk zo belangrijk is voor de Spaanse rijschool en de rijmeesters die ik hierboven vernoem, waarom denken wij dan dat we dit kunnen overslaan?

Vaak willen, neen moeten, we wel minstens even goede prestaties neerzetten...We geven grondwerk niet de aandacht die het verdient. We hebben maar een beperkte tijd met onze paarden. Vaak focussen we vooral op het rijden zelf, zonder het belang te erkennen van andere aspecten van de samenwerking met ons paard.

Maar als we dan in het zadel kruipen, dwingen en forceren we onze paarden, tot vechten aan toe. We vallen eraf, met alle fysieke en mentale gevolgen van dien. Je zelfvertrouwen verdwijnt, je paard wordt als gevaarlijk bestempeld, en je moet een of andere "gek" vinden die op jouw paard wilt kruipen om hem te breken. En dat allemaal terwijl deze problemen die we opmerken onder het zadel voorkomen worden door middel van grondwerk.

Het belang van grondwerk.

Als ik even terugblik naar mijn val van Scampi, dan geef ik eerlijk toe dat ik een aantal fouten heb gemaakt, die ik nooit meer zal maken. Er zat een idee in mijn hoofd, en dat had voorrang, terwijl mijn paard niet in de juiste gemoedstoestand verkeerde om bereden te worden. Ik was zo gefocust op wat ik wilde dat ik geen rekening hield met wat mijn paard nodig had. Als ik had gelet op de signalen die hij me gaf, had ik begrepen dat deze dag geen dag was om te rijden. Dit had een dag moeten zijn van grondwerk.

Het doel van al het werk dat we met onze paarden doen, is om onze paarden op een positieve manier kennis te laten maken met alles wat we van ze vragen. Bedenk elke keer dat je met je paard op de grond werkt, hoe dat zich vertaalt als je in het zadel zit. En alles informatie die er vrijkomt in het grondwerk, slorpt jouw paard op als een spons..

"Whenever difficulties appear, the rider must ask himself: does the horse not want execute my demands, does he not understand what I want, or is he physically unable to carry them out? The rider's conscience must find the answer."

- Alois Podhajsky 

Als je paard het op de grond al moeilijk heeft, is de kans groot dat dit alleen maar erger wordt als je in het zadel zit. Als jij je paard niet kan helpen op de grond, hoe verwacht je dit dan wél te doen in het zadel? En dan heb je een stuk van de controle uit handen gegeven. Bokken, steigeren, op hol slaan, ... het gevaar om te vallen en serieus letsel op de lopen is vanop de grond veel kleiner, dan wanneer je erop zit. Als een paard je niet respecteert en vertrouwt terwijl je op de grond staat, hoe denk je dan dat hij zal reageren als je in het zadel kruipt?

Een sterke trainingsbasis hebben.

Bij het grondwerk start je met eenvoudige oefeningen waardoor je een gemeenschappelijke communicatie ontwikkelt. Je leert je paard dat we een persoonlijke ruimte hebben, waar hun plaats is in die ruimte en hoe ze gepast reageren op druk. In het grondwerk werk je toe naar het werk in het zadel en kan je dus ook de teugel- en beenhulpen aanleren.

Door te werken aan je communicatie zal jouw paard je beter leren begrijpen, en omgekeerd! Door samen nieuwe oefeningen uit te voeren groei jij, jouw paard en groeien jullie samen, als team. Het helpt je om je paard te motiveren, om rust te vinden, om plezier te hebben in het werk en om je paard mentaal te stabiliseren. Daarnaast zal je zijn fysieke conditie en bespiering opbouwen zonder onnodig te belasten (denk aan paarden met blessures of paarden in revalidatie).

Door je paard eerst vanaf de grond te trainen, kan je paard begrijpen wat je van hem vraagt. Daarnaast moet hij zich niet focussen op zijn lichamelijke balans die volledig verstoord is omdat er ineens 70 kilo extra meelift (en soms ook gewoon in de weg zit!). Het is gemakkelijker voor je paard om iets vanaf de grond te ervaren. Door dezelfde hulpen te gebruiken op de grond als in het zadel, begeleid je je paard beter.


Probeer grondwerk niet als saai te beschouwen. Als iemand je vertelt dat grondwerk niet belangrijk is, of het afdoet als tijdverspilling, lach dan beleefd en ga dan verder met je werk. Geloof me, je plukt er vanzelf de vruchten van.  Als laatste som ik nog eens een laatste keer de voordelen van grondwerk voor je op, zodat je nooit meer het belang van grondwerk onderschat:

  • Communicatie verbeteren
  • Werken aan vertrouwen en respect
  • Mentale balans verbeteren
  • Fysieke balans versterken

Daily challenge.

Aangezien we bijna aan het einde van week twee zijn, is dit een grote vraag naar een uitdaging die je niet in één dag kunt voltooien. De uitdaging van vandaag is om komend weekend, elke dag iets met je paard te doen. Ik wil dat je de komende 3 dagen vanaf de grond met je paard werkt. Dat kan leiden zijn, desensibilisatie, wijken, longeren, verzorgen, wandelen, ... De keuzes zijn eindeloos.

Nood aan meer uitleg bij een oefening? Stuur me een berichtje of mail naar info@equiste.be en ik help je graag verder.